De Westelijke Sze-Chuan keuken wordt gekenmerkt door sterk gekruide gerechten en door het veelvuldig gebruik van rundsvlees.
De Sze Chuan keuken is één van de beroemdste in wereld.
In de gerechten van deze streek zitten vaak chilipepers en Sze Chuanpeper.
Deze keuken, uit één van de vruchtbaarste streken van China, is sterk gekruid; heet en olie-achtig.
Voorbeelden uit deze keuken zijn Ma Poh Tau Foe, Ma Poh Yuk, Sze Chuan Ha, Woei Woh Yuk, Tjeun Pau Ngau etc.
De bekendste gerecht uit deze streek is de Fondue, vanwege de extreme kou en meestal minder bedeelde bevolking in dit gebied wordt er in de winter veelvuldig gefondued met een pan bouillon gevuld met alleen maar hete chillipeper of Sze Chuanpeper. In de hete bouillon worden er dan van allelei vlees en groenten gegaard en gegeten. Voor de echte Sze Chuanezen is het gerecht pas goed als je tong gaan tintelen of verdoofd zijn door de hete chillipeper.
Peking keuken; Cantonese keuken; Sze Chuan keuken; Shanghai keuken; |