De Oosterse keuken van China, waarvan de Sjanghai-keuken de bekendste is, wordt gekenmerkt door de rijst en tarwe die in dit vruchtbare deel van het land goed groeit en de zeevruchten zoals garnaal en krab. De keuken hier smaakt vrij zoet.
Andere belangrijke ingrediënten zijn rijstwijn en zoete bonenpasta. Sjanghai heeft de meeste uitheemse invloeden gehad op zijn keuken, waardoor in Sjanghai wel gebak en koude voorgerechten gegeten worden. Denk aan zeebanket, lichte heldere soepen, gerechten met wijn en soja, eirol, loempia's en speenvarken. De bekendste gerecht uit Shanghai is de Xiao Long Bao (gestoomde broodje met vleesvulling, zie foto hiernaast).
Sjanghai het zuster stad van Rotterdam, is ook bekend als Parijs van het Oosten, een drukke welvarende stad aan de oost kust met een grote haven.
Sjanghai heeft zich in laatste tien jaar ontwikkeld tot een van de modernste metropool in Azie waar vorig jaar wereld expo is gehouden. Peking keuken; Cantonese keuken; Sze Chuan keuken; Shanghai keuken; |